Nieuwsbrief

Vluchtverhaal Voorstelling van Monir Goran en Baban Kirkuki

monir-goranGeniet en ervaar de magie van oosterse verhalen, poëzie en muziek. Monir Goran (muzikant/componist) en Baban Kirkuki (dichter/schrijver) zijn eind 1999 naar Nederland gekomen. Nadat zij beiden twee jaar lang op de vlucht zijn geweest vanuit Koerdistan Irak, ontmoeten zij elkaar weer in Nederland. In 1997 worden ze in hun geboortestad Kirkuk vervolgd omdat ze allebei weigerden om met het voormalige regime van Bagdad samen te werken. Ze besloten om hun vaderland te verlaten. In die tijd waren vele vrienden opgepakt en verdwenen in de gevangenis. Monir heeft met behulp van een vals paspoort Jordanië bereikt en Baban is via de bergen van Koerdistan zonder paspoort naar Iran vertrokken. Het duurt ongeveer twee jaar totdat ze in Nederland aankomen. Deze voorstelling vertelt en laat horen wat ze beiden hebben gezien tijdens hun reizen. Bij elke plek waar ze aankomen in het verhaal en bij elke stad die ze aandoen, horen gedichten, verhalen en muziek die ze hebben geschreven voor deze voorstelling.

Het Vluchtverhaal is te boeken voor huiskameroptredens, theaters, festivals of andere gelegenheden: Barend Tobé Culture Connections Company
www.monirgoran.nl   

www.babankirkuki.com

Elisabeth von Hessen

De landgravin Elisabeth von Hessen-Kassel werd op 24 maart 1596 in het kasteel in Kassel geboren. Haar vader, landgraaf Moritz de Geleerde, vond het als kunstkenner en muziekvriend belangrijk dat zijn dochter een veelzijdige culturele opleiding zou krijgen. Hij liet haar al in haar vroege jeugd door de Franse virtuoos Victor de Montbuysson in de kunst van het luitspelen onderwijzen. Ze leerde meerdere talen, dichtte in het Duits en Italiaans en schijnt een zeer getalenteerd zangeres en luitiste te zijn geweest. Haar leraar stelde een luitboek voor haar samen, dat een dwarsdoorsnee van de rijke en hoogwaardige luitliteratuur van Europa in die tijd laat zien. Het bevat liederen, dansen en vrije werken, die zowel solistisch als in een ensemble- verband gespeeld kunnen worden. Zij geven een indruk van de rijkdom en variatie aan muziek aan het hof van Kassel in het begin van de zeventiende eeuw.
Veel werken vertonen een hoge moeilijkheidsgraad, en geven blijk van een hoge mate van elegantie, virtuositeit, en zelfdiscipline.
De bezetting met luit en sopraan zorgt voor een klankbeeld, dat de variatie, transparantie en kleurenrijkdom van de Oude Muziek weerspiegelt.
Programma van Paulien van der Werff sopraan en Gert de Vries luit. Info Culture Connectionscompany: Barend Tobé 06-51273505

Cultuurborrel Utrecht
Ben je betrokken bij cultuur in Utrecht? Wil je ideeën uitwisselen, bijpraten, nieuwe contacten opdoen en inspiratie delen? Kom dan naar de Cultuurborrel Utrecht, elke  netwerkenlaatste dinsdag van de maand van 16.00 uur – 19.00 uur in De Winkel van Sinkel in de longbar (na binnenkomst direct rechts). Opgeven niet nodig, toegang gratis, consumpties voor eigen rekening geen agenda. Deel dit bericht vooral met andere geïnteresseerden!

 

ccc